Pôvod pesničky „Na peróne číslo jedna“

Pokiaľ vám táto pesnička trochu pripomína Hop-Trop, nemýlite sa. Nemôžme si pomôcť, ale pesničky od skupiny Hop-Trop sme hrávali odjakživa a hrávame si ich doteraz a priznávame, že nás ovplyvnili podobne, ako viaceré iné skupiny, na ktorých muzike sme kedysi vyrastali. V ich repertoári nájdete viacero pesničiek o cestovaní vlakmi a hraní vo vagónoch. Bývalo to bežné, poniektorí sme to ešte zažili a odohrali sme vo vagónoch veľa kilometrov. Chodili sme vlakmi na výpravy do hôr, ale aj s kapelou hrávať napríklad do Kozároviec na Ozveny ciest, či do Strážnice na festival Zahrada. Basa Julinka cestovala obvykle na policiach pre batožinu, ale neraz sme ju zložili dolu a hrali. Nikdy sa nikto nesťažoval, hádam len raz istý sprievodca hundral, že sme mali Julinku dať do batožinového vozňa. Boli sme odhodlaní presťahovať sa tam s ňou, tak nás nechal tak.

Kedysi na prelome tisícročí  dostali Rolničky pozvanie ísť zahrať do Žiliny a zraz bol až tam. Rolničky cestovali bez kapelníka vlakom. Zodpovedne si povedali, že si cestou radšej ešte zopakujú repertoár, aby kapelník zase nefrfľal. Zdvorilo sa opýtali spolucestujúceho džentlmena v najlepších rokoch, či by mu nevadilo, keby si trochu zahrali. On s vľúdnym úsmevom súhlasil, tak sa do toho pustili. Hrali pesničku za pesničkou a džentlmen ich zamyslene pozoroval. Až pred Žilinou ich zdvorile oslovil, že tá muzika mu čosi pripomína, že či to náhodou nie sú pesničky od Rolničiek… Bol to pán Škrak, otec jedného zo zakladajúcich členov Rolničiek, ktorý chodieval na naše koncerty pravidelne a naše pesničky poznal. Bolo príjemné, že tam vo vlaku mu to hranie aspoň pripomínalo Rolničky.

Na jeseň roku 2017 sme v rámci hudobnej spoločnosti Gran organizovali folkový festival „Folkomotíva“ v bratislavskom Dopravnom múzeu. Hralo sa tam naozaj na peróne číslo jedna, hľadisko bolo na koľajach pred krásnou, parnou lokomotívou. Medzi prvým letným nápadom a samotným festivalom vznikla táto pesnička a ňou sme Folkomotívu otvárali.

Tento obsah bol zaradený v Pôvod pesničiek. Zálohujte si trvalý odkaz.